Екип с
Отборен дух

Малко спортове доставят такова удоволствие, като гребането с драконови лодки. Представете си, колко е важно двама души в една лодка да се сработят заедно… А сега си представете същата лодка с 22 човека, за които е нужно да намерят такъв синхрон помежду си.

Отначало резултатът е отчайващ – всеки гребе в различен ритъм и посока, лодката трудно помръдва дори или се върти на място. Атмосферата е изпълнена със смях и забавление за всички околни, а това са около 2 тона тегло с екипажа – никак не е лесно. Но постепенно, хората започват да се сплотяват, координират и влизат в ритъм, задаван от тъпана на водача. И се случва – сякаш лодката разперва криле и полита, скоростта се увеличава и усещането е невероятно. Драконът се събужда и буквално летите. Няма друго такова удоволствие като от отборния дух. А когато победите в състезание сте на върха на щастието, всички заедно.

Адреналинът и приятелството, бирата или кафето след тренировка, и разговорите ще ви вълнуват в продължение на часове. Ще срещнете нови и истински приятели, ще опознаете и разбирате по-добре колегите си. А те ще се превърнат в съотборници и заедно вече няма да сте група хора, събрани на едно място, а екип. При това не в някаква си зала, а на открито, сред красивата природа, на чист въздух, дори докосването до водата е истинско удоволствие. Ще отнеме известно време да усетите, че не драконовата лодка предизвиква чудото, а самите вие. Вие сте драконите, събудили се и открили силата си заедно.

Най-важно от всичко е, че не класирането в състезание е същественото. Състезанието е на всеки, вътре в самия него – да победи егото си, да го подчини на общата цел, на отбора като едно цяло.

Разходи за
Тренировки и оборудване

Една драконова лодка изисква сериозни първоначални инвестиции, стойността на които може да надхвърли цената на лек автомобил. Има множество аксесоари, голяма част, от които са консумативи и е необходимо да се подменят регулярно. За съхранението и поддръжката на такава лодка също има правила. С тегло над 250 кг, дори пускането ѝ на вода и прибирането ѝ, изискват усилия на екип. Съвсем очаквано, тренировка с драконова лодка е с цена над средната за един човек при популярните спортове. Тя включва ангажиране на треньор, професионален кормчия (докато отборът не обучи такъв), екип със спасителна лодка в готовност – безопасността на тренировките и състезанията са от първостепенна важност.

По тези причини спортът се практикува отборно. Разбира се, възможна е индивидуална подготовка с кану или тренажор на суша – техниката е същата. Но работата в екип и тренировката с драконова лодка са задължителни. Драконовите лодки не търпят индивидуалисти, без значение колко силни и добре подготвени са те. Силата се поражда от колективния дух и участието на всички в екипа.

От изключително значение е отборът да има спонсор или финансова подкрепа от компанията/ организацията, от която са състезателите, за да бъдат споделени разходите за тренировки. Не е трудно, предложете им, вярваме, че ще им хареса идеята!

Защо
Корпоративен отбор

В глобален аспект големите компании и организации отдавна са открили драконовите лодки, чрез които създават истински обединяващи хората в екип преживявания за своите служители и членове. Комуникацията, разбирателството и приятелството нарастват в пъти при хора, които са въвлечени в магията на драконовите лодки чрез редовни тренировки, участия във фестивали и състезания.

Мотивацията на фирмите и организациите, включително обществени структури, учебни заведения, браншови организации и др., е продиктувана от осъзнаването на необходимостта да се грижат качествено за здравето на своите служители. А какъв по-приятен начин за това от отборен спорт на открито. Не случайно в първия фестивал Драконови лодки в България през 2023 г. се включиха отбори на световни компании като HP, DXC, Melexis, Huawei, DevOne, асоциации, федерации, сдружения и общини. Участваха и отбори от екипа на предаването „100% будни“ (БНТ) и „Сървайвър България“.

В световен мащаб стотици корпоративни отбори участват във фестивалите с драконови лодки. Често се организират дори браншови състезания. Фестивали от подобна величина се правят в големите градове, привличат над 50 000 посетители и получават огромно медийно отразяване. Всички компании, които поддържат и награждават своите отбори ги изпращат за участие в различни фестивали, като получават реклама, присъствие и признание в глобален аспект.

Какво по-хубаво от изграждане на сплотени и приятелски отбори, които представят дейността и своята компания, като същевременно я рекламират чрез национални, регионални, спортни медии, медии с насока култура, лайфстайл и др. Всеки отбор може да участва с брандирани екипи и лодки. Компанията може да се включи и като спонсор на избран фестивал, да има собствен щанд на събитието и чрез него допълнително да представя своята дейност, продукти и услуги, вакантни места и др. Фестивалите дават възможност и за представяне на благотворителни кампании, за развитие на доброволчеството и за подкрепа на социално-значими благородни каузи за обществото.